måndag 11 april 2011

Kan KIF bidra till spänning och publik?

Nu har även KIF Örebros damer begått allsvensk premiär. Det började igår hemma på Behrn arena. Och det började om inte med en skräll så med en berömvärd insats. Oavgjort mot förväntade topplaget Malmö förefaller lovande.

Annars så kan vi hysa vissa tvivel kring hur spännande årets damallsvenska kommer att bli. De senaste åren har skiktningarna i serien varit tydliga. Två-tre topplag. En bunt lag på mitten och några som blir tämligen avhängda. Jämfört med herrallsvenskan är det som natt och dag. Och frågan är vad som är bäst.

Många röster har hävdat att det vore bra för herrallsvenskan om ett par-tre lag drog ifrån, blev bättre än de andra och kunde lyckas i Europa. Och visst kan man ha sympati för en serie som inte enbart framstår som ett lotteri. Men å andra sidan gör den ovissa utgången en hel del för spänningen.

De damallsvenska lagen kan uppvisa många internationella framgångar i europeiska cupsammanhang. Och det är givetvis smickrande för den svenska fotbollen att vi på damsidan har en internationellt konkurrenskraftig liga. Men samtidigt tvivlar jag på att damallsvenskans relativa förutsägbarhet har gynnat publiksiffrorna. Inte för att de varit särdeles bra tidigare, men det var ändå ganska hett med damfotbollen när landslaget tog VM-silver för några år sedan. Därtill lyckades Umeå under flera år dra publik till sina hemmamatcher. Men nu tycks den tiden vara över.

Vi kan väl i alla fall hoppas att KIF Örebros poäng mot Malmö kan vara början på en ny utveckling där fler lag, och varför då inte KIF, kan vara med och slåss i toppen och kanske bidra till ökade publiksiffror och mer spänning. Utan tvekan känns det som en ganska angenäm tanke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar