måndag 15 april 2013

ÖSK imponerar

Premiärvinsten mot Värnamo var lika väntad som välkomnad, men ingen ordentlig värdemätare. Detta eftersom Värnamo var ett tippat bottenlag i superettan. Mot GIF Sundsvall visade däremot ÖSK prov på flera styrkebesked. Dels ägde de större delen av matchen, mot ett lag som även förra året spelade i allsvenskan, och som också är tippat topplag i superettan. Dels så fick målvakten Oscar Jansson visa prov på vilken bra målvakt han är. Detta eftersom bortalaget faktiskt helt dominerade i en kvart i andra halvleken i ett läge då de låg under med två mål. De blåa radade upp målchanser mellan den 60:e och 75:e minuten, och en reducering då har kunnat ge matchen en helt annan utgång.

Landslagklass var det särskilt i den 61:a och 65:e minuten, i den sistnämnda sekvensen t.o.m. en dubbelräddning. Detta måste kännas som en otrolig trygghet för Örebroförsvaret, något de faktiskt saknade förra säsongen.

I första halvleken var det mycket spel på högerkanten, speciellt eftersom högerbacken Patrik Haginge var så offensiv i sitt spelsätt. Många inlägg matades på mål. Mycket ska sägas om forwardparets målfarlighet, men några överlägsna nickkvaliteter har de inte och inläggen kunde oftast enkelt nickas bort av de längre backarna. Men efter ett visst antal inlägg uppstår det alltid missar i ett försvar och detta var som hände i den 30:e minuten då Hasani helt plötsligt hamnade helt ren framför Sundsvallsmålvakten. Att i det läget flytta på Hasani var nog det enda för Sundsvallbacken, men det gjordes på ett så pass ojust sätt att en straff tilldömdes hemmalaget. Enligt uppgift ville Crespo slå denna och Mohammed Saeid fick på Zlatanvis slita bollen ur näven på sin lagkamrat. Saeid lyckades ju bra med straffläggandet i Värnamomatchen, så det var nog tur att han la den nu också. En mycket bra straff och 1 - 0 var ett faktum

Crespo fick ändå göra mål alldeles i slutet av första halvlek, då ett sådant där högerinlägg ställde Sundsvallsförsvaret och landade på fötterna på ÖSK-forwarden som resolut skickade upp bollen i nättaket. Lika snyggt som rättvist. ÖSK inledde andra halvleken lika övertygande som i första, men så kom då den där kvarten för Sundsvall som redan är nämnd. ÖSK-laget får verkligen tacka Oscar för att matchen inte vände då.

Efter Sundsvallapressen fick så ÖSK ordning på spelet något och levererade ett par helchanser, varav den sista resulterade i 3 - 0. Markus Astvald gav en härlig frispelspassning till Yasin, som imponerande rutinerat chippade in bollen i hörnet. Det verkar som om landslagsspelet för Irak har gjort att Yasin vuxit som spelare, vilket ser lovande ut för framtiden. Och det känns även tryggt att ha en sådan klasspelare som Markus Astvald som ett reservkapital. Han fick hoppa in i slutet och gjorde det riktigt bra.