söndag 21 april 2013

Tamt ÖSK på Söderstadion

Efter två segrar och serieledning fick ÖSK känna på en ny erfarenhet i superettan. Eller flera förresten; första bortamatchen, första matchen på naturgräs och erfarenheten att ha nästan 10 000 åskådare emot sig på läktaren. Men nu är den kanske svåraste bortamatchen avklarad, den mot Hammarby, som dock inte gav någon poängskörd med tillbaks till Örebro.

Även om tippade bottenlaget Värnamo lyckades med bedriften att snuva HIF på poäng i Stockholm så lär det inte bli många lag som gör det i fortsättningen. Inte om Hammarby spelar som de gjorde på söndagseftermiddagen. Det var grön-vitt för hela slanten i den första halvleken och ÖSK:s mittfält var helt överkört. Gång på gång kom hemmalaget fram på högerkanten, främst genom matchens gigant Kennedy Bakircioglü, som gjorde hur han ville med ÖSK-backen Samuel Wowoah. Det gillades inte i ÖSK-ledningen och tränare Peo Ljung plockade således ut vänsterbacken redan i den första halvleken.

Men desförinnan hade Hammarby fått hål på ÖSK-målvakten, som tidigare gjort några fina räddningar, bland annat på en frispark från Bakircioglü. Det kändes försmädligt att baklängesmålet skulle komma på en bjudning, men så blev det, signerad Patrik Haginge. Denne brukar tyvärr göra några mindre lyckade insatser per säsong, som antingen leder till direkt självmål eller indirekt. Hans försök till dribbling i backlinjen var rena harakirin och det vet han nog om själv.

Darrigt var det även i slutet av halvleken, vilket berodde på Hammarbys effektiva forechecking som föranledde en hastig bakåtpassning till för övrigt utmärkte ÖSK-målvakten Oscar Jansson. Denne blev nödgad till en panikartad utspark, en kortare variant som hamnade mitt i Hammarbysmeten. En snabb kontring och det stod 2 - 0.

Hammarby ledde avslutsstatistiken i paus med 8 - 1, så en 2 - 0-ledning var ingalunda orättvis. Men sättet målen tillkommit på gnagde nog i ÖSK-lägret. Efter paus hade ÖSK-tränaren ommöblerat något, och tagit in Ilir Berisha i backlinjen och lyft upp Ayanda Nkili på mittfältet, istället för en för dagen mindre lyckad Tobias Nilsson.

Spelet på mitten blev visserligen något jämnare, men det var fortfarande hemmalaget som skapade målchanserna, och 3 - 0 var inte långt borta. Men i den 78:e minuten fick matchen ändå lite nerv, då Oscar Jansson skickade iväg en utspark som Magnus Wikström nickskarvade till en Crespo som kom helt ren med målvakten och distinkt satte bollen i nättaket, 2 - 1. Han visar därmed vilken effektiv målgörare han är och är nu uppe i tre mål. Säkerligen kommer han göra fler i årets superetta.