lördag 8 juni 2013

Österrikes revansch efter 40 år

Äldre fotbollsintreeserade minns den ödesmättade direktkvalmatchen mellan Österrike - Sverige 1973. Det var ju då som blågult lyckades snuva österrikarna på platsen till VM 1974, genom att vinna med 2 - 1. Sverige hade inlett med två snabba mål i första halvlek, varav ett på straff. Efter en österrikisk reducering blev det sedan en våldsam press. Känns det igen? Ja, men då får man vända på steken för igår var det ombytta roller. Kanske var det igår som Österrike snuvade Sverige på VM-platsen?

Även om de hade viss hjälp av domaren håller jag Österrike som ett bättre lag än Irland. I höstas höll de förstnämnda på att vinna över de grönvita på den gröna ön. Ett mål i slutsekunderna räddade Irlands poäng då.

För att Sverige ska gå till playoff i VM krävs nära nog full pott i resten av matcherna. Att slå Tyskland kanske inte är nödvändigt, och förstaplatsen är i detta läget uppgiven. Nu är det ju också så att den sämsta tvåan i gruppspelen inte ens når en playoffmatch, så det gäller att också hålla koll på de andra grupperna.

Men först och främst måste svenskarna göra sitt och då får det bli bättre ordning i försvaret. När det gäller bristerna vid inlägg under flera av sommarmatcherna ifjol fick vi se en liknande tabbe vid Österrikes andra mål. Det är bara att konstatera att backarna inte är alerta nog, även om det var en bra prestation av Marc Janko.

Sverige saknade inte chanser och med lite mer skärpa hade Elmander gjort mål i första halvlek och Kacaniklic i andra. Och hur länge ska vi behöva se Elm och Toivonens bleka insatser i landslaget?