söndag 21 juli 2013

Semi mot Tyskland på onsdag

Att Sverige och Tyskland skulle gå segrande ur söndagens kvartsfinalstrider var ingen högoddsare. Då var det mer överraskande att tyskorna hade det så pass svårt att segern bara stannade vid 1 - 0. Tyskland har inte direkt imponerat i årets EM. Mållösa både mot Holland och Norge, och alltså bara ett mot Italien. Mot Island blev det däremot tre mål på 90 minuter, men redan efter knappt 19 minuter hade Sverige kommit upp i samma antal. En match där allt stämde och där det levererades proagandafotboll till hemmapublikens stora förtjusning.

Lotta Schelin hade stor galaföreställning med två mål, skickligt framspelad av Kosovare Aslani. Deras samspel har fungerat väldigt bra hittills, och deras kvaliteter har varit kända av de flesta. Men en som kanske har imponerat mest på mig är Antonia Göransson. Hon har en teknik och bollbehandling, som skulle göra vilken allsvensk herrspelare som helst avundsjuk. Antonia är ett bra komplement till Josefin Öqvist, som för övrigt gjorde en bra första halvlek mot Island, innan hon blev utbytt mot Antonia, och också svarade för ett snyggt mål.

Annars var det Glanshammarstjejen Marie Hammarström som såg till att Svergie fick en pangstart, med ledning redan efter 2.37 in i matchen. En sådan drömstart skulle också behövas i onsdagens semifinal mot Tyskland, om man nu får önska. Men Sverige har visat, både mot Danmark och Italien, att man också kan komma in senare i matcher och dominera.

Kan man bara hålla tyskorna stången under den första halvleken tror jag absolut på ett finalavancemang. Sverige uppvisar ett synnerligt stabilt och tryggt försvar. Pia Sundhage har gjort ett bra jobb.