lördag 16 november 2013

Ständigt denne Ronaldo

Portugals megastjärna Christiano Ronaldo är ett ständigt orosmoment, ur många synvinklar. Han fick en varning och han gjorde mål. Han har kunnat få en varning till och det var också nära att han gjorde ett mål till. Men 1 - 0 för Portugal är ändå inte omöjligt för Sverige att vända. Fast då måste de få igång målskyttet på tisdag.

Målchanserna för Sverige i Lissabon var få, och de bästa kom i den andra halvleken. Tänk om Elmander fått en ordentlig träff vid inlägget och tänk om Per Nilsson fått iväg skottet ur bra läge. Nu togs frisparken om hand av Kim Källström. Även Sebastian Larsson hade ett bra frisparksläge, som missades.

Jag tycker det var fel att välja dessa två alternativ, när Zlatan har visat ett sådant flow på den senaste tiden. Ok, han har missat några frisparkar i landslaget, men med hans skottstyrka är det alltid ett farligt vapen. Bollen har kunnat toucha muren och ställt målvakten. På tisdag måste vi ändå få se honom som förste frisparksläggare, och det är inte säkert att det blir så många sådana lägen.

Annars tycker jag svenskarna gjorde en heroisk insats, de slet som djur, särskilt Elmander. Man kan undra hur han orkar. Hade de hållit ut åtta minuter till hade man så smått kunna kalla det för bragden i Lissabon. Målet är inte så mycket att säga om. Typiskt Ronaldo att hitta ett målchansläge ur egentligen ingenting.

En höstdag för några år sedan gjorde Sverige en praktinsats mot ett Spanien som inte hade förlorat en tävlingsmatch på bra många år. Sverige vann med 2 - 0 efter mål av Elmander och Allbäck. Det kan inte bli likadant på tisdag, men nästan. I stället för Allbäck får Zlatan avgöra. Det låter väl bra?