söndag 17 augusti 2014

Årets match på Behrn Arena

AIK-tränaren Andreas Alm kunde bara gratulera ÖSK till vinsten

Oj, oj, oj vilken gastkramning mot slutet av matchen ÖSK - AIK inför 8 393 åskådare. Och vilket skönt slut sedan! Det hade varit grymt att tappa poäng för andra matchen i rad med ett tvåmålsförsprång i paus. Men min känsla innan matchen var ändå positiv, och det gick ju också vägen i eftermiddag.

Mot MFF i ondags hade ÖSK:arna ordnat till två mål efter 19 minuter. Mot AIK tog det bara 17 minuter för att få samma utdelning, och som inte det räckte, ytterligare en balja i den 21:a matchminuten. I anfallet efter var Marcus Pode ytterst nära att göra ett äkta hattrick, men det hade väl varit för bra. De tre hemmamålen var inte vilka som helst.

- Kvalitetsmål, sa AIK-tränaren på presskonferensen.
- Drömmål, sa ÖSK-tränaren.

Och en drömöppning av matchen, med tre skott på mål, där alla satt. AIK-målvakten hade alltså 0 i räddningsprocent.

Det var ÖSK:s första hemmavinst sedan i april då Åtvidaberg slogs tillbaka. Lustigt nog även då med en ÖSK-ledning på tre mål, som sedan sakta krympte. Med onsdagens dramatiska avslutning i åtanke hade man på känn att något liknande kunde hända. För AIK var liksom MFF i onsdags, ett riktigt bra lag.

Man förstår att de bägge lagen ligger i toppen, och AIK har lyckats skapa ett mycket tekniskt och spelskickligt lag. VM-stjärnan från i somras Celso Borges, Costa Rica, var bara en i raden av utländska spelare som snurrade med ÖSK:arna. Stockholmarnas bollinnehav var övervägande och stundtals var det spel mot ett mål.

Men det gäller att sätta sina målchanser, vilket alltså ÖSK gjorde. AIK fick ändå till sin första reducering i den 43:e minuten genom Henok Goitom, vilket sannerligen hade hängt i luften länge.

En stormoffensiv inleddes även i den andra av bortalaget. ÖSK gjorde tre relativt snabba byten, ett innan och två efter paus, där spelarna Pode, Åhman och Crespo alla hade skadekänningar. Förmodligen var de även rejält slutkörda efter AIK:s många anfall i den första. Att jaga boll tar mycket på krafterna. ÖSK fick faktiskt bättre koll på spelet efter Ahmed Yasins inträde i den 65:e minuten.

En hemmaspelare som stod upp bra var nyförvärvet Daniel Sobralense som fick göra 90 minuter, och kunde visa sin klass. Där är ÖSK-ledningen att gratulera. Även namnen Nordmark hade de där viktiga kvaliteterna att hålla i bollen. Nordin Gerzic visade fin pådrivaranda.

Men ändå höll det således på att "skita" sig helt och hållet. Oscar Janssons enda misstag kom vid 3-2, då han gjorde ett halvdant ingripande och bara fick handen på en inläggsboll. Bollen hamnade istället framför Kennedy Igboananike, som nästan fick helt öppet mål.

Efter det höll både Gerzic och Wikström på att göra självmål, snacka om gastkramning. Så Ahmed Yasins punktering kändes otroligt skönt för alla ÖSK-spelare och publik.

Hur viktigt var det att Ahmed äntligen fick göra mål? Frågan ställdes till Alexander Axén.

- Ja, vi har pratat om det där och det var naturligtvis otroligt viktigt.

Kuriosa 1: Resultatet 4 - 2 var unikt, aldrig någonsin har det blivit sådana siffror lagen emellan.
Kuriosa 2: Häckens tränare Peter Gerhardsson syntes på pressläktaren, för snart ska göteborgarna möta AIK borta. Gerhardsson lämnade sin plats efter 38 minuter när ÖSK ledde med 3-0, och förmodligen nöjd över vad han hade sett.