onsdag 24 september 2014

Segersviten bruten

Nej, det blev ingen sjätte raka, men en väldigt underhållande match. Efter bottennappet mot Halmstad den 2 augusti har ÖSK ändå visat sin klass. Under de åtta matcherna som spelats sedan dess har Svartvitt inkasserat sex segrar och i de övriga två gett topplagen en riktig fight om segern. De bägge lagen som åsyftas är Malmö FF och kvällens IFK Göteborg, två lag som endast förlorat fem matcher tillsammans. Två väldigt svårslagna lag där ÖSK mycket väl hade kunnat avgå med segern.

För ikväll var ÖSK det klart bättre laget och skulle haft med sig alla pinnarna. Redan i paus noterades ett markant spelövertag som inte blev mindre efter paus. ÖSK var bättre på de flesta positionerna, men så har ju IFK en viss Lasse Vibe. Han ryckte i målskytteligan med sitt hattrick. Innan matchen halvskämtade jag med mina bänkkamrater och önskade en punktmarkering av Vibe. Men det är just det som utmärker en bra målskytt att det är svårt att få grepp om honom.

Precis som IFK-försvaret hade svårt att få grepp om ÖSK:s målkung Crespo. Det märktes att Blåvitt hade väldig respekt för honom. Nu kom han inte loss i den utsträckning som hade önskats. De bollar som slogs mot honom var oftast för hårda, inte millimeterprecisa som Ahmed Yasins smörpass mot Falkenberg.

Men ikväll kändes det som om att ÖSK gjorde Lasse Vibe bättre än han egentligen var. Vid 0-1 missade Nordin Gerzic ett uppspel och det blir ofta baklängesmål på sådana. Det har man lärt sig genom åren. Nu måste framhållas att Nordin revanscherade sig med ett bra mittfältsspel och det måste ha känts skönt för honom att få visa sin rätta potential för klubben som är ägare till spelaren.

Det var verkligen länge sedan ÖSK:arna upplevde ett målmässigt underläge, något som var en realitet endast under några få minuter mot Malmö. Nåväl, ÖSK reste sig och Erik Moberg forcerade in 1-1 i den 27:e minuten bara fem minuter efter baklängesmålet. Sedan fick vi åter se prov på Marcus Podes målnäsa när han frestade John Alvbåge med ett långskott som fick en sån där förrädisk studs som brukar kunna ställa målvakten.

Ett avgörande och väldigt snöpligt mål för matchutgången kom i den första halvlekens absolut sista spark. Även detta var en bjudning då ÖSK:arna inte fått grepp om bollen efter egen hörna och där två IFK:spelare lyckades tråckla sig igenom och kvittera. Sist på bollen var Ludwig Augustinsson. Den sista avslutningen av halvleken spelade ÖSK riktigt bra och var värda en ledning i paus.

Skotten på mål i den första noterades till fyra för bägge lagen, där alltså hälften gick i mål.

I den andra inledde ÖSK piggast och bara under de första 10 minuterna hade skott-på-målstatistiken stuckit iväg till 7-4. Förutom dessa fanns flera möjligheter till ledning. Men så återigen fick Vibe ett skottläge där ÖSK-försvaret egentligen borde ha fått iväg bollen och så var det 2-3. En hands på Mattias Bjärsmyr betydde straff, som Crespo säkert satte i krysset, och man vågade fortfarande tro på en sjätte raka seger.

Om det inte vore för den där ständigt uppdykande Vibe som förstörde kvällen för hemmalaget. Det återstod endast 9 minuter av ordinarie tid när 3-4 kom.

Vi får hoppas att förlusten inte innebär att luften går ur ÖSK. Trots att kontraktet är säkrat finns det många sköna poäng att spela om. Närmast borta mot bottenlaget Gefle IF.