söndag 24 maj 2015

En seger med hjärtat i halsgropen

ÖSK leder med 1-0 och i de sista sekunderna av de fyra tilläggsminuterna gör Gefle IF:s Jonas Lantto 1-1.

Trodde de flesta, inklusive Gefle-spelarna, deras tränare, ÖSK:s tränare och faktiskt även undertecknad. Vad var det egentligen som hände? Jo, vi fick se en praktfull synvilla.

Skottet smet alldeles utanför stolpen och träffade en stolpe bakom målet, som ger stadga till målställningen. Därefter fick bollen nätkänning och lade sig till rätta, men alltså bakom mål. När allt detta går så fort som det gör hinner inte ögat med och upplevelsen blir då att det ser ut som ett regelrätt mål. Den som var mest säker på motsatsen var ju förstås ÖSK-målvakten Oskar Jansson som helt lugnt lade upp bollen för att göra utspark. Till lättnad och glädje för de flesta i den 5 217-hövdade publiken.

ÖSK hade återigen marginalerna på sin sida och detta är skillnaden mot matcherna för några veckor sedan. Vändningen verkar ha kommit i och med andra segern i rad. Likväl fick man slita för den, men de tre poängen var helt rättvist.

ÖSK bjöd publiken på småtrevligt spel i den första halvleken och hade bra kontroll på matchens händelser de första 20 minuterna. Redan i den andra minuten hade Daniel Gustavsson ett gyllene läge, med bara målvakten kvar. Erik Mobergs nick på hörna i den 5:e minuten hade också kunnat resultera liksom Nordins nick i den 34:e minuten. Då hade dessförinnan faktiskt Gefle haft två tillfällen, men där ÖSK bägge gångerna får tacka Daniel Björnqvist som räddade laget i situationerna.

I den 39:e minuten fick Kalle Holmberg en hårfin löpboll, men kom dock ut lite för långt ut på vänsterkanten. Han hittade däremot DG med en bakåtpassning som lade in bollen i bortre gaveln. Geflemålvakt och försvar befann sig då i ett oorganiserat tillstånd. Redan två minuter senare hade samme DG ett ypperligt tillfälle att öka till 2-0, men då var Emil Hedvall med på noterna och räddade skottet.

Matchens sista spark i den första höll liksom den sista i den andra halvleken på att sluta med en kalldusch för hemmalaget. Matchuret visade på 45:14 då Johan Oremo på nära håll höll på att näta.

I den andra halvleken bevakade ÖSK sin uddamålsledning på ett effektivt sätt, precis som mot Åtvidaberg i onsdags.

Utmärkt i försvaret var Daniel Björnqvist som förutom att avvärja farliga lägen, även vågade utmana offensivt. Eidur Sigurbjörnsson läste spelet bra och var oftast rätt placerad. Ahmed Yasin alltid en frisk fläkt på högerkanten och rolig att se. DG:s formkurva verkar vara på uppåtgående.

Innan matchen hade Gefles toppduo Johan Oremo och Dioh Williams gjort 8 mål ihop. ÖSK:s toppar Nordin Gerzic och Kalle Holmberg hade gjort 0. Uppenbara fakta, som dock inte räckte för Gefle denna gång.