torsdag 18 juni 2015

Blågul fotboll i juni

 
                           Ska Lotta sänka Tyskland på lördag?
 
Från i söndags kväll till i eftermiddag har det spelats många viktiga fotbollslandskamper för våra olika landslag. Herrarnas A- och U-21-lag har varit/kommer vara i elden. Lägg därtill damlagets vinna eller försvinna-match mot Australien i VM natten mot onsdag. Nu varken vann eller försvann tjejerna från årets VM utan halkade närmast in i åttondelen på ett bananskal.
 
Det har hetat om damerna att de hoppats på att "växa" in i turneringen och på lördag får de sannerligen växa ordentligt om Tyskland ska kunna slås ut. Fördelen är att nu har de allt i egna händer, eller fötter om man så vill.
Resultaten för herrarna i söndags utföll till belåtenhet. Dels seger mot Monte Negro och dels konkurrenten Rysslands förlust mot Österrike i samma EM-kvalgrupp. Lotten har gjort att man nu har två livsviktiga matcher i början av september, Ryssland borta den 5 och Österrike hemma den 8.
Eftersom marginalen ner till Ryssland i tabellen för Sveriges räkning är fyra poäng kan det alltså räcka även om man förlorar mot dem. Vinner Blågult därefter de tre återstående matcherna är saken klar, eftersom man då kommer tvåa.
 
Men bäst är ju ändå förstås att få minst oavgjort mot ryssarna, vilket inte ska vara helt omöjligt. Särskilt efter östeuropeernas många överraskande poängtapp hittills. De var ju ändå topprankade i gruppen inför kvalet. Många talar om kris i laget, men kom ihåg att de förlorade bara med uddamålet i de bägge matcherna mot Österrike och har alltså inte råkat ut för någon fullständig genomklappning.
Sveriges räddning kan vara att inför mötet med Österrike kan tyrolarna mycket väl ha säkrat sitt avancemang redan. De möter nämligen bottenlaget Moldavien i samma omgång som Ryssland möter Sverige.
Hur som helst så blir de här septemberdagarna riktigt rafflande. Men redan i eftermiddag kan det bli spännande eftersom då Sveriges U-21-lag tar sig an Italien. På söndag har man England och på onsdag Portugal. Idel ädel fotbollsadel alltså, även om det bara gäller yngre spelare. Men det här är förstås de kommande landslagen.
 
Någon kanske reagerar över att vissa spelare är äldre än gränsen under denna turnering, men följande gäller: U21-landslagsspelare får vara 21 år gamla eller yngre vid den tidpunkt då kvalspelet inleds. Vid själva turneringen får de vara max 23 år gamla.
 
Man spelar i två grupper om fyra lag, där de två främsta når semifinal. Då är man även kvalificerade till nästa års OS-spel. Så det finns mycket i potten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar