måndag 28 september 2015

Broberg gillar måndagar

På 1970-talet framförde den engelska popgruppen The Boomtown Rats låten I don´t like mondays. Det var långt före Martin Brobergs födelse, men han skulle kunna göra en egen variant, med titeln I just like mondays.

Det är bara en vecka sedan som han sänkte Elfsborg med tre fina mål, varav två gjorda i den första halvleken. Även ikväll gjorde han två mål i den första halvan av matchen mot Kalmar FF. Men vad gjorde väl det att målskörden sedan uteblev. Man kan inte göra hattrick i varje hemmamatch ... Och de två strutarna räckte precis till seger.

Åtminstone det första var ett praktmål, helt otagbart för norrmannen Lars Cramer i Kalmarmålet, efter bara 47 sekunder. Det andra kom i den 35:e minuten, vilket inte var otagbart. Eller med andra ord, en riktig målvaktstavla. Men även denna måndagskväll var alltså Brobergs, som liksom hela laget har det där nödvändiga flytet som saknades tidigare under säsongen.

På fem matcher har nu Svartvitt skrapat ihop fler poäng än vad de första 21 omgångarna hade inbringat. Lika illa som att efter 21 omgångar säga att loppet är kört, är det att utbrista att kontraktet nu är klart. Det kan gå fort i serien, även om gapet ner till Falkenberg nu är sju poäng. Men vid vinst hemma  mot FFF på lördag är allt klart. Då är avståndet tio poäng, med nio poäng kvar att spela om. Då först kan ÖSK andas ut.

Och efter ÖSK:s snabba inledningsmål ikväll verkade det som om man hade gjort just det, alltså andats ut, alldeles för tidigt. Det blev Kalmar för hela slanten och man bara väntade på 1-1. ÖSK var tvåa på alla bollar och slutade jobba. En äkta brassespark i den 33 minuten förvandlade tillställningen till en helt öppen historia.

Men tydligen fick 1-1-målet ÖSK att vakna igen. Åtminstone Martin Broberg, som ville testa bössan igen, och resultatet blev lika lyckat som i den första matchminuten. Det var viktigt att ledningsmålet kom bara några minuter efter Kalmars kvittering.

Rinne räddade ÖSK återigen med några fina ingripanden och fortsätter alltså att storspela. Det känns tryggt inför framtiden. Rinne och Broberg får återigen de bästa betygen i en match som ÖSK inte övertygade. Men man tar tre poäng, vilket är viktigast. Femte raka segern imponerar och man har därmed frångått vanan från tidigare omgångar under säsongen att spela oavgjort. Det tyder på en styrka att vinna duster där man har mindre bollinnehav, som har varit fallet nu under dessa vinstmatcher.

Kanske att ÖSK:arna kan fira på lördag, efter en turbulent säsong?