lördag 31 oktober 2015

En svängig avslutning

Det var en underhållande match i den allsvenska serieepilogen mellan ÖSK och AIK. Vilket lag som helst hade kunnat vinna med tanke på de klara målchanser som storpubliken (10293) bjöds på. Ett oavgjort resultat kanske därmed kan kännas rättvist, även om en trepoängare naturligtvis hade suttit fint.

Lägen till 2-1 fanns och då hade Sportklubben tangerat sin fina svit från förra hösten på 10 matcher i följd med gjorda två mål eller mer. Tidigare hade man ju tangerat sin svit på sex raka segrar. Men en svit kan man förlänga till våren, den förlustfria. Man avslutade med tio raka förlustfria matcher och det kan inte heller ha hänt så ofta i historien.

AIK började matchen bäst och dominerade under den första halvtimmen, innan ÖSK fick igång sitt spel. Och vilket tryck sedan, man radade upp mängder av målchanser mot slutet av den första halvleken vilket i den 40 minuten skulle resultera. En härlig pass från Nordin Gerzic fram till Martin Broberg betydde tvåsiffrigt för Brobergs del denna säsong. Inte illa på en halv säsong, och med den takten hade han kunnat hota skytteligavinnaren Emir Kujovic.

I den andra halvleken började Gnaget åter bäst och i den 60 minuten kunde AIK:s skyttekung Henok Goitom kvittera på nick. När AIK sedan tryckte på för ett ledningsmål blev det blottor bakåt och några av de 3 - 4 omställningslägena borde ÖSK ha utnyttjat. Vid ett tillfälle var man faktiskt fyra spelare fria mot två. När så ÖSK-målen uteblev var det AIK:s tur att trycka på och man var beredd att anteckna 1-2 vid flera tillfällen. Bland annat i den 85 minuten när Jacob Rinne fick tag på bollen som rullade längs mållinjen. I den 93:e var det kaos i ÖSK:s straffområde och bollen letade sig till stolpen och ut. Rinne löste de kritiska lägena med både tur och skicklighet.

När det gäller övriga matcher fick IFK Norrköping snabbt en favör efter Marcus Rosenbergs hjärnsläpp med sin stämpling. Domaren stod för nära att missa den och Rosenberg brukar ju ibland kunna ge en del tjuvnyp. Eller som någon sa på pressläktaren: "Bara hans uppsyn borde rendera en utvisning".

Hade IFK Norrköping tappat poäng samtidigt som IFK-kollegan från Göteborg vunnit, så hade det alltså räckt för Blåvitt. Så jämnt var det alltså ända in i sista omgången.

När allsvenskan startade för ÖSK:s del skulle man åka ner till Norrköping och hämta hem tre pinnar, var det tänkt. Med ÖSK:s strålande höstavslutning 2014 i minne, plus fina cupvår, skulle inte ett tippat bottenlag som Peking utgöra något hot. De kom ju ändå 12:a i fjolårets allsvenska.

ÖSK blev tagna på sängen av Norrköpings offensiv i den första halvleken och man var totalt utspelat. En poäng genom Robert Åhman Perssons nick fick bli en godkänd premiär. Vad man då inte visste var att den poängen skulle utgöra 50% av ÖSK:s totala målskörd långt in under den våren och ett rekord i dålig serieinledning noterades. Inte heller kunde någon ana att IFK Norrköping skulle stå som slutsegrare i årets allsvenska.