lördag 14 november 2015

Ny rysare på tisdag

Åtminstone lite glädje en sådan här sorgens dag i Europa, med allt som hände i Paris. Glädjen hade förstås varit ännu större om Sveriges 2-0-ledning stått sig matchen ut. Men 2-1 är ändå en seger och Danmark måste göra mål för att gå till EM. Dessvärre kan det räcka med ett för dem.

Till att börja med krympte Danmark ytorna för svenskarna, som inte kunde bygga upp sina anfall. Efter hand så lossnade det något och hemmalaget kom loss flera gånger på högerkanten. Som väntat blir det inte många målchanser i detta dubbelmöte och det gäller alltså att sätta de som dyker upp. Därför grämde man sig över Marcus Bergs målsumpning i den 30:e minuten där det åtminstone ska vara ett skott på mål.

Tio minuter senare hade Sverige en ny chans, med Zlatans skott strax utanför. Det kändes lovande och Sverige var inne i ett momentum. Mycket riktigt kom 1-0 i slutet av halvleken där Mikael Lustigs förarbete ledde fram till pass mot Emil Forsberg, som fick kalasträff. Denne Forsberg är en blivande storspelare och kan mycket väl vara tungan på vågen på tisdag. Det är ingen ny Zlatan, möjligtvis en ny Tomas Brolin. Likheter finns.

Sverige var ytterst nära att öka på ledningen på övertid i den första. Zlatan fälldes strax utanför straffområdet och annars hade han varit ren med Danmarksmålvakten. Det luktade faktiskt lite frilägesutvisning. Frisparksläget var dock fint och Zlatan slog en stenhård variant som Schmeichel gjorde en fantomräddning på. Snöpligt att det inte blev något av dessa situationer.

Då kändes det faktiskt som något retroaktivt när Sverige strax efter paus istället från ingenting fick en straff, helt riktigt dömt. Danmarkskeepern gick åt rätt håll, men Zlatans straff var obeveklig, 2-0. Danmark var tvungna att chansa framåt och det blev luckor i försvaret. Jag tycker dock de svenska spelarna kunde ha varit lite mer kyliga och spelat icke offsidespringande lagkamrater. Då hade ett 3-0-mål gott och väl kunnat komma.

När inget sådant dök upp började Danmark få utdelning på sina offensiva byten. I 80:e minuten resulterade en hörna i 2-1. Om inte Lewicki varit fastnitad vid stolpen hade det varit offside. Men, men Sverige vinner i alla fall och det är huvudsaken. Nu gäller det bara att undvika förlust på tisdag, så kan det bli en rolig sommar nästa år.