torsdag 19 maj 2016

ÖSK-flytet håller i sig

ÖSK fortsätter att rada upp segrar och varierar sättet på hur de kommer till. Återigen med en nolla i protokollet för insläppta mål, men nu med tidiga mål i stället för det sena mot Elfsborg. Två tidiga mål i de bägge halvlekarna och Gefle IF var på fall. ÖSK var rent otroligt effektivt.

Jag använde ordet flyt i rubriken och det syftar främst till den första halvleken. Då dominerade Gefle och spelade inte alls som ett bottenlag. Bollinnehavet var 60/40 och det var knappt att ÖSK fick låna bollen. Men det gäller att göra mål också och det gjorde ÖSK redan i den sjätte minuten. Med knapp styrfart letade sig Kalle Holmbergs skott in från dålig vinkel. Suverän assist från Ajdarevics känsliga vänsterfot. Det var i stort sett enda chansen som bortalaget presterade.

Om det var flyt att bollen letade sig in så hade ÖSK desto mer tur att inte domaren blåste straff för Gefle i den första halvleken då Maic Sema slog undan fötterna på ex-degerforsaren Johan Bertilsson. Hade det varit förra våren så hade absolut ÖSK fått en straff mot sig. I år är det ombytta roller mellan lagen, där oturen grinar Gefle IF i ansiktet.

Men ÖSK visade verkligen i den andra halvleken var skåpet skulle stå. Först 0-2 genom Logi Valgardsson och sedan 0-3 med Ajdarevics frukatde vänster. Hans hårda skott gick rakt genom muren och där målvakten Emil Hedwall inte kunde lastas denna gång. Dessförinnan hade han ändå fått visa prov på en finfin dubbelräddning.

Maic Sema skulle sedan fastställa slutresultatet till 0-4 genom ett snyggt inspel av Daniel Björnqvist. Det var verkligen en riktig lagseger där alla gjorde gedigna insatser, åtminstone i den andra halvleken. I den första försvarade man sig riktigt bra och Michael Almebäck vann avgörande dueller. Dock var han inblandad i en typisk "Almebäcksituation" i den andra halvleken, där sådana hopslag tidigare har resulterat i baklängesmål. Men denna gång gick bollen i en konstig bana och hamnade i ribban och ut.

Bortavinster med 4-0 kan jag inte  minnas många. Spontant kommer tankarna på den 1994 när dessa siffror skrevs på Stora Valla. Det året då ÖSK gjorde sin bästa allsvenska insats någonsin. Jag ser det gärna som ett gott tecken ...