söndag 28 augusti 2016

Äntligen hemmamål och seger

Den tålmodiga ÖSK-publiken hade väntat länge. Senast ÖSK gjorde ett hemmamål var för över tre månader sedan, då Daniel Gustafsson kvitterade till 2-2 mot IFK Norrköping. Det hände den 22 maj. För ännu längre sedan, den 15 maj, kom ÖSK:s senaste hemmaseger, då Erik Moberg på övertid sänkte Elfsborg med matchens enda mål.

Ett vinstmål som satt långt inne, vilket också kvällens 3-2 gjorde. Det var bara sju minuter kvar på matchklockan när Maic Sema med nöd och näppe kunde forcera in vinstmålet, men ack så skönt för spelare och de 5 012 i publiken.

Av tradition har ÖSK det svårt mot Falkenberg, även om det gick lättare på bortaplan för någon månad sedan. "Vi ville bjuda upp till dans" sa Falkenbergstränaren Hans Eklund på presskonferensen, och det gjorde de verkligen. Trots bottenplacering och halvvägs ur allsvenskan gav de sig inte så enkelt. Även om man kan tycka att ÖSK bjöd på målen.

För var fanns markeringen i den 27 minuten då Jesper Karlsson helt ostört kunde cykelsparka in 0-1? Ett vackert mål, men ett lika grant avslut stod Nordin Gerzic för blott minuten senare. Ett snyggt skott i krysset betydde 1-1, verkligen viktigt för ÖSK att få kvitteringen så snart. Det var också ett sevärt förarbete av Martin Broberg och Nahir Besara innan.

Besara ja, där har ÖSK en klasspelare. Han behövdes särskilt då Astrit Ajdarevic utgick på grund av skada efter bara dryga kvarten. Maic Sema tog vid på topp. Innan ÖSK-målet spelade laget inte bra, men kom igång hyfsat i slutet av den första halvleken, där inlägg matades mot Falkenbergsmålet.

Man kände på sig att Falkenberg inte skulle orka hela matchen och förväntade sig en lika stark inledning av ÖSK i den andra halvleken. Men den fina pressen som avslutade första halvan kom av sig och Falkenberg chockade hemmapubliken med att göra 1-2. Det fanns frågetecken om offside, eftersom linjemannen också hade vinkat för detta. Men huvuddomaren dömde mål, vilket förmodligen var riktigt.

Även denna gång replikerade hemmalaget snabbt. Besara gjorde sin första match från start och hade gjort sin första assist, när han i den 62 minuten också gjorde sitt första mål, 2-2. Efter 1-2 hade Falkenberg faktiskt haft bud på 1-3, detta efter att annars så fotsäkre ÖSK-målvakten Oscar Jansson fibblat med bollen två gånger på kort tid.

Om  spelövertaget hade varit 68-32 under stora delar av matchen, så blev det ännu större den sista kvarten, då det var spel mot ett mål. ÖSK ville verkligen vinna matchen, för att slippa skämskudden och komma undan med hedern i behåll.

Det skulle också lyckas i den 83 minuten då ett inlägg nådde Maic Sema där bollen till slut letade sig precis innanför mållinjen. Roligt för Sema, som för dagen var utanför startelvan.

Det betyder att konkurrensen är stenhård om de elva platserna. "Man kan likna spelarna vid ett kosläpp, de är alla hungriga att komma in och spela, men bara elva kan ju vara på plan" uttryckte Alexander Axén det på presskonferensen. Det är bra att ingen ska känna sig säker på sin plats, det gynnar laget i längden.

Besara gjorde en strong insats, liksom Michael Omoh när han fick komma in i den 65 minuten. Men bäst i ÖSK var ändå Nordin Gerzic, som också fick spräcka hemmamåltorkan.