söndag 21 augusti 2016

Förlust trots stort spelinnehav

ÖSK:s förlust hemma mot AIK med 0-2 är egentligen inget att säga om. ÖSK skapade för lite framför mål för att kunna hota, och inte ens en straff hjälpte för att få hål på stockholmarna. Som vanligt när AIK kommer på besök mycket folk, publiksiffran skrevs till 9 517. Fint väder och viktiga poäng på spel. Alla yttre förutsättningar fanns för en höjdarmatch, vilket det dock inte blev.

ÖSK spelade idéfattigt, ängsligt och utan självförtroende. Bollinnehavet under den första halvleken var 61-39, och då kan man kanske tro att det skapades många målchanser. Men icke, siffrorna ljuger i det avseendet. Det var mycket pass bakåt till backarna och i sidled, men otroligt svårt att bygga upp några egentliga anfall att tala om.Omständliga uppspel.

Okej, flera nya spelare har tillkommit i laget och det kanske tar sin tid innan alla detaljer hamnar på plats. Men det ÖSK visade upp ikväll var inte särskilt spännande. Nu är ju AIK ett bra lag defensivt sett och svåra att forcera, men alla ÖSK:are måste vara på topp för att det ska lyckas. Nu var det väl endast Nordin Gerzic som visade att han ville något, för övrigt såg det ganska tunt ut. Astrit Ajdarevic var ovanligt blek.

Dock har ÖSK ett sparkapital när det gäller Nahir Besara, som idag fick en halvtimmes speltid i den andra halvleken. Han har fin blick för spelet, bra passningsfot och bra tillslag på bollen. Om hans ruggiga skott i den 78 minuten inte tagit på en AIK-skalle så hade det säkerligen varit utjämnat till 1-1.

För AIK tog nämligen ledningen i den 37 minuten då Obasi fick utrymme till ett skott, som olyckligt tog på en ÖSK-back och ställde Oscar Jansson i ÖSK-målet. Dessförinnan hade AIK haft de flesta målchanserna, dock inga klara sådana. ÖSK:s bästa målchans kom bara några minuter efter baklängesmålet då hemmalaget tilldömdes en straff, till både AIK-anhängarna och AIK-spelarnas stora frustration och ilska. Ja, så till den milda grad att hela tre AIK-spelare blev varnade i samband med protesterna.

Ajdarevic hade alltså ingen bra dag för övrigt och straffen var inte heller den bästa han slagit. Landslagsmålvakten Patrik Carlgren gick åt rätt håll och räddade. Också i den 8 minuten fick han visa sin klass på ett bra skott från Nordin Gerzic.

Notabelt från den första halvleken var att Martin Broberg lyckades med konststycket att skjuta över läktaren, en bedrift i sig. Men det var en chansboll som damp ner framför fötterna på Broberg som drog till på volley på vinst och förlust. Ett sådant skott där bollen antingen sitter insmetad i krysset eller alltså som nu går över läktaren.

AIK kunde på övertid också fastställa slutresultatet till 0-2, ett mål mycket beroende på att ÖSK var tvungna att gå framåt mot slutet.

Tidigare förluster mot MFF och Norrköping har gjort att ÖSK fått släppa tankarna på topp-två i allsvenskan och nu gäller detta även tredjeplatsen. IFK Göteborg förlorade dock mot Hammarby så rimliga chanser finns fortfarande på en fjärdeplats. Men ÖSK:arna måste då få spelet att stämma och kanske att de kan spela ut mot ett lag som Falkenberg på söndag. De måste nöta in kombinationer och gå rakare på mål, än vad som gjordes idag.