lördag 12 november 2016

Sverige värt poäng

Det är skillnad på förluster ibland. De som är svårast att smälta är de orättvisa. Visst, domare kan göra misstag, även på VM-kvalnivå. Men det känns ändå som man väl ska kunna kräva bättre insatser av domare. Jag tänker på den situationen som blev avgörande mellan Frankrike och Sverige i den 65:e minuten.

Först är det linjemannen som missar en offside på Griezmann och när sedan svenske målvakten Robin Olsen ska greppa bollen blir han upphakad av samme fransos och Payet kan enkelt lägga in 2-1.

Surt var bara förnamnet, sedan Sverige tagit ledningen med 0-1 i den 54:e minuten på en läcker frispark slagen av för dagen utmärkte Emil Forsberg. Då var Frankrike chockat, men hade tur att komma in i matchen igen efter Pogbas nickmål. Där kunde inte Albin Ekdahl hålla bevakningen på den tuffe fransmannen.

Tre mål på elva minuter alltså, men Sverige gör en helt godkänd match. Och skulle haft en poäng om domarna varit alerta. Visserligen hade Robin Olsen varit något släpphänt med bollen tidigare, men i det första läget skulle det också ha varit avblåst, då en fransmannen sköt bollen ur målvaktens händer.

Men det är bara att konstatera att förbundskapten Janne Andersson har något på gång med sitt landslag, som stundtals höll passningsspelet uppe riktigt bra. Man kom även till fler avslut än man gjorde under Hamréns ledning i sommarens EM.

Så visst hopp finns att Sverige ska kunna slå Frankrike på hemmaplan den 9 juni nästa år, särskilt som de sistnämnda är på ganska säker mark tabellmässigt sett. Men den verkliga rysaren kommer bli den 10 oktober, då Sverige möter Holland på bortaplan.