onsdag 15 mars 2017

Allt kan hända inom fotbollen

En match är inte slut förrän domaren har blåst i sin pipa. Detta fick PSG bittert erfara förra veckan mot Barcelona då de hade nästan bägge benen inne i avancemang till kvartsfinal i fotbollens Champions League. Men där Barcelona gjorde det helt osannolika och vände.

Vår arbetskamrat Barsom hade turen att vara på plats på arenan och se en match som verkligen kommer gå till historien. Innan var han dock lite moloken över att PSG hade vunnit med hela 4-0 i den första matchen, och kanske tagit bort spänningen i returmötet.
Men vi andra sa att om det är något lag som ska kunna vända 0-4 så är det Barcelona, och de hade ju förresten hela matchen på sig. När Sverige vände mot Tyskland i VM-kvalet för fem år sedan hade upphämtningen skett långt in i andra halvlek, en match som bekant slutade med 4-4. Hade drabbningen pågått några minuter till så hade Sverige vunnit där.

Samma sak gällde 1995 när ÖSK efter en halvtimmes spel i den andra halvleken hade 4-0 mot Fröunda i allsvenskan. Men så gjorde Frölunda 4-1, 4-2, 4-3 ... och 4-4. Det var tur att domaren så småningom blåste av, för annars hade Frölunda vunnit.
Vet inte om det skrivits någon avhandling inom idrottspsykologin i detta avseende. Om vad som händer i medvetandet hos, i det här fallet, fotbollsspelare. Modet och moralen hos laget som knaprar in på försprånget växer något otroligt, medan det rakt motsatta sker för laget som tappar sin ledning. Hur som helst är det ett väldigt intressant fenomen.

När Tyskland hade gjort 4-0 på Sverige 2012, var det många som stängde av tv:n. Faktum är att jag hade samma tanke när PSG hade reducerat Barcelonas 3-0 till 3-1, med en halvtimme kvar att spela. Kvällen var sen och spänningen förbi, trodde man.
Men tv:n fick slentrianmässigt vara på och det var bara att konstatera att Barcas chanser minskade minut för minut. I den 87:e minuten var de närmast obefintliga, då spanjorerna var tvungna att göra tre mål på tre minuter, plus tilläggstid. En uppgift vida mer övermäktig än att vända 0-4 från start.
Så kom då Neymars läckra frisparksmål till 4-1, och plötsligt fattades bara två mål till en otrolig vändning. Och två mål på övertid har faktiskt hänt lite då och då inom fotbollen, och skulle alltså göra så nu också. Slutresultatet 6-1 innebar en helt osannolik vändning som går direkt in i historieböckerna.

Men dock blev Mirakel-Barca drabbat av en rejäl baksmälla i söndagens ligamatch, med 1-2-förlust mot bottenlaget La Coruna.