lördag 8 april 2017

Tyst minut, bengaler och 4 mål i derbyt

En tyst minut
Bengalen föranledde avbrott i spelet

Alla ÖSK-anhängare har fått närmare till ett allsvenskt derby. När Degerfors låg i högsta serien var det 6 mil, men de senaste åren har Svartvitt fått åka 11 mil för att uppleva derbystämningen i Norrköping. Därför är det nu glädjande att avståndet minskat till 8 mil, i och med matchen borta mot Eskilstuna.

Något som inte är glädjande precis är de två förstnämnda ingredienserna i rubriken. Den tysta minuten var förstås för att hedra terroroffren i Stockholm dagen innan. Ett nödvändigt ont. Men att slänga bengaler kan om det vill sig illa också utmynna i en tyst minut. Det borde gärningsmännen i ÖSK-klacken tänka på innan de skrider till handling. Av den frejdige matchspeakern fick de också reda på att det är förbjudet och beläggs med böter.

Desto roligare var det att se fotbollen, mest för Eskilstunasupportrarna i den första halvleken. Michael Almebäck hade fått kliva av träningen tidigare under dagen och ÖSK var tvunget att ställa upp med ett nykomponerat försvar. Det var ständigt oroligt i ÖSK:s straffområde och mest på högerkanten för ÖSK:s vänsterback Logi Valgardsson. Men också debutanten Damien Plessis hade vissa problem, även om han av tränare Axén fick betyget "klart godkänt" i sin debut.

Eskilstunas Ferid Ali, Omar Eddahari och Mohamed Buya Turay kunde rumstrera om hur de ville. Att det bara stod 0-0 i paus var en gåta. Ett hemmamål hade hängt i luften nästan hela halvleken, vilket också resulterat i 8-0 i hörnor. ÖSK hade endast en halvchans för Nasir Besara.

Men istället kom hemmamålet i början av den andra halvleken, dock inte av egen kraft. Mycket orutinerat av Nordin Gerzic med den lösa bakåtnicken i den 47 minuten, som AFC:s Mohamed höll sig framme på. Men på något sätt så fungerade detta som en väckarklocka för bortalaget, som tog tag i sitt spel.

Särskilt underhållande var det att se Michael Omohs ständiga framstötar på högerkanten, där Eskilstuna hade firat så stora triumfer i den första. Michael snurrade och spelade i den 65 minuten in till Filip Rogic som satte 1-1. När ÖSK-supportrarna började hoppas på tre poäng gjorde deras lag återigen en fatal miss i försvaret och samme Mohamed kunde sätta 2-1 med tre ordinarie minuter kvar. Den här gången fick Oscar Jansson och Brendan Hines Ike dela på skulden.

Avbrottet tidigare under den halvleken med bengaleldning gjorde att fjärdedomaren visade på åtta tilläggsminuter. I den tredje kunde så Kennedy Igboananike frälsa sina svartvita anhängare med 2-2, vilket blev slutresultatet.

Det var egentligen rättvist eftersom den andra halvleken var bortalagets. Men matchen på läktarna vanns ändå av Svartvitt. På Eskilstunas kortsida fanns endast ett 20-tal personer, medan det på andra sidan hejades av flera hundra svartvita. Man såg också många halsdukar med de färgerna på långsidorna, så en hel del av de 4 611 i publiken kom alltså från Närke.

Förutom 4 611 åskådare fanns även flera gratistittare i sina "pensionärskuvöser", för dagen öppnade för att släppa in lite vårluft och fotbollsstämning. Det är nämligen så att Tunavallen har ett höghus i varje hörn av arenan och balkongerna som vetter mot planen var överbefolkade.

AFC Eskilstuna tappar stora inkomster på att släkt och vänner till höghusboende ser matcherna gratis.