måndag 17 juli 2017

Snygg IFK-repris av ÖSK

ÖSK gillar tydligen att spela hemma mot Idrottsföreningen Kamraterna. Både de som kommer från Norrköping och deras namne från Göteborg. Och vilka utskåpningar som publiken på Behrn arena fått se! Och vilken show från Nahir Besara!

Hans tredje och lagets fjärde mål i den 36 minuten var bland det läckraste som skådats på arenan. En enkel tunnel på Göteborgsbacken David Boo Wiklander och förbi målvakten Pontus Dahlberg. Ibland behöver inte fotboll vara svårare.

Och Besara är en sådan kylig klasspelare som kan hitta liknande moment. Någon annan spelare kanske hade testat att gå runt backen, ett mycket svårare och osäkrare alternativ. Det är så här vi vill se Besara, som vi såg honom när han kom till klubben i höstas. Under våren har han tyvärr kommit bort sig på planen, men nu kommit tillbaka med besked.

När jag efter 4-2-segern mot IFK Norrköping frågade Alexander Axén om skillnaden på dagens ÖSK mot vårens, gav han beskedet att sådant inte går att svara på. Men visst gör det väl det! Vi hade samma svar efter Göteborgsmatchen, och det stavas med sex bokstäver: B-e-s-a-r-a!

Det var en sällan skådad utskåpning under söndagen: efter 36 minuter lyste 4-0 på rapporttavlan och Nahir Besara hade gjort ett hattrick. Vad kunde man mer begära som svartvit?

Att ÖSK skulle slå av på takten i andra halvleken var ingen högoddsare, men om inte Norrköping förmådde att rubba laget så skulle nog inte Göteborg heller kunna göra det, även om man misstänkte att de skulle göra allt för att putsa siffrorna.

När 4-1 kom i den 60 minuten fick åtminstone jag obehagliga flashbacks från 90-talet. Närmare bestämt från den 1 maj 1995 då ÖSK ledde med 4-0 mot ett annat Göteborgslag. I den 64 minuten gjorde nämligen Frölunda 4-1 och sedan rasade allt som ett korthus. Hade matchen varat fem minuter till så hade ÖSK förlorat. Nu blev det 4-4, och alltså en föregångare till 2012 års Tyskland - Sverige.

Nåväl, när IFK Göteborg reducerade till 4-2 visade matchklockan på 66 minuter spelade, men som tur var spelade ÖSK klokt och sansat under resten av matchen. Nu väntar returmöte mot ett oerhört taggat och revanschsuget IFK till helgen. Då gäller det verkligen att Sportklubben är på tårna i inledningen, och hela matchen också för den delen.