onsdag 18 april 2018

ÖSK fortfarande obesegrat

Det var två lag med vinster i föregående match som klev in på Behrn arena ikväll. Dessutom två obesegrade lag, vilket både ÖSK och AIK fortfarande är. Kvällens 1-1-resultat får man säga var rättvist. Lagen hade varsin halvlek då också målen kom.

Annars var det mycket ställningskrig under de första 25 minuterna och det blev inte riktig match förrän efter ÖSK:s ledningsmål i den 29:e matchminuten. Besara sköt en hörna som ex-AIK:aren Martin Lorentzson skarvnickade i mål. På hörnor blir oftast anfallarna söndermarkerade centralt framför målet. Därför är det en ytterst effektiv variant att komma uppsmygande och skarvnicka, som Lorentzson gjorde. Den varianten har jag efterlyst förr och undrar varför inte lagen använder den mer flitigt.

Vi såg den i förra veckan då Romas Manolas på samma sätt sänkte Barcelona i Champions League. Men det allra mest berömda exemplet kom i VM 2006, då Marcus Allbäck kvitterade till 1-1 mot England. I den matchen höll ytterligare en liknande hörna på att resultera. Kolla in Youtube så får ni se.

Efter ÖSK:s 1-0 radade hemmalaget upp chanser mot slutet, och det hade lika gärna kunnat vara 2-0. Ända in i den 49:e minuten i första halvlek var det farligt framför AIK:s mål. Ja, ni läste rätt. Det blev nämligen fyra tilläggsminuter p.g.a. tre skador, varav en på Viktor Sköld, som tvingades utgå redan i den 12 minuten. Michael Omoh kom in under vissa protester från den något långsinta AIK-klacken. Men Omoh klarade pressen bra med alla bu-rop.

Som väntat blev det stor AIK-anstormning i den andra, vilket resulterade relativt snabbt. I den 53:e minuten kom ett högerinlägg framför ÖSK-målet som långe Henok Goitom effektivt förvaltade, 1-1.
Stundtals var det spel mot ett mål, och ÖSK-arna slog förtjänstfullt ifrån sig. Särskilt dominerande var Brendan Hines-Ike, som också fick pris som matchens hemmaspelare.

Några ÖSK-attacker kunde ändå noteras. I den 69:e minuten hade Michael Omoh stor dribblingsshow och fick till ett avslut på egen hand. Dock blev skottet endast en bredsida utan kraft, vilket var lätt för målvakten i AIK, som också heter Oscar, men med efternamnet Linnér.

I den 77 minuten fick ÖSK frispark med ett typiskt Gerzic-läge. Han har knorrat in sådana förr, men Besara ville ta den, kanske i kraft av förra matchens vinstgivande frisparksmål. Denna gång gick skottet rakt i muren.

I Svenska cupen blev det en utvisning mellan AIK och ÖSK, och ett rött kort kom upp även denna gång. Det var Nicolas Marcelo Stefanelli, som i matchens sista minut helt korrekt blev varnad för straffilmning. Det var hans andra gula och därmed utvisning.