tisdag 22 maj 2018

Rogic räddade ÖSK

ÖSK var illa ute i kvällens hemmadrabbning mot Kalmar. Efter hyfsat bra spel den första halvtimmen kom så chocken i den 31 matchminuten. Kalmars nummer 27 Papa Alioune Diouf gick omkull på gränsen till straffområdet och domare Kaspar Sjöberg blåste och pekade på straffpunkten. Långt ifrån ett solklart domslut och plötsligt kändes det som om all världens domare var emot ÖSK - igen.

Publiken hade incidenten mot Hammarby kvar i färskt minne, där domare Mohammed Al - Hakim visade ut Kennedy Agboananike och gav rött till Johan Mårtensson. På läktaren hade därför ÖSK-klacken en stor banderoll med texten: "Visa ut Al - Hakim!".

Visst förstod man Örebropublikens ilska, men en rejäl lättnad skulle komma bara sju minuter senare. Då fick också domaren chans att revanschera sig, eller åtminstone att vara hård, men rättvis. Han dömde straff till ÖSK efter en hands på en Kalmarit. Egentligen är det en onaturlig handrörelse, och fullt riktigt.

Bägge straffarna resulterade i mål, men ÖSK:s fick ta en senväg via straffretur. Filip Rogic höll sig framme efter Nahir Besaras straffmiss, eller Kalmarmålvaktens räddning.

Efter ÖSK:s dubbelchans i den 21 och 22:a minuten, skulle 1-0 annars ha varit mest rättvist i paus. Jag tänker mest på Arvid Brorssons nick som såg ut att segla in förbi Lucas Hägg- Johansson i Kalmarmålet, men där han gjorde årets svettigaste räddning.

Nåväl 1-1 fick ÖSK-supportrarna ändå vara nöjda med. I pausen kunde ex-domaren Peter Fröjdfeldt i pressrummet visa tydliga bilder på att bägge straffarna var helt korrekt dömda. Därmed ingen skugga över Kaspar Sjöberg denna gång.

Dock får han en bakläxa i den andra halvleken då han först delar ut en varning till Nordin Gerzic för vårdslöst spel. Men i några moment efter friar en KFF:are, då denne spelsaboterar genom att dra Gerzic i armen och förhindrar en kontring. I rimlighetens namn skulle det i så fall ha varit gult i bägge situationerna.

Men vad gör väl det en sådan här kväll när ÖSK ändå vann. På något sätt kändes det i luften att ÖSK hade mer att ge mot slutet. I den 87 minuten fick så Rogic ett snyggt inspel av Besara och kunde sätta segermålet 2-1. Denne Besara som alltså missade straffen och hade oflyt i sina mängder av måltillfällen. Men nästa gång kanske istället allting funkar, och så länge andra gör målen så spelar det ingen roll. Och är man näst sist på bollen vid målen så är det fullt godkänt.

En annan som också får fullt godkänt är hemmadebutanten Albin Granlund som fick göra ett inhopp i den 61 minuten, efter Almebäcks vadskada. Albin kan bli en stor tillgång under hösten. Förutom Rogic utmärkte sig även Sebastian Ring och Michael Omoh i denna match. Omoh som fick stående ovationer när han gick av med minuten kvar.

Albin Granlund fick också högt betyg av tränare Axel Kjäll på presskonferensen efteråt. Det var en glad ÖSK-tränare efter segern, som tyckte att ÖSK hamnade lite lågt på egen planhalva i den första halvleken. I den andra tyckte han att ÖSK kontrollerade matchbilden, och att kunna avgöra i slutet är något som laget jobbat på.

Där passade jag på att fråga honom om en tidig sammanfattning av vårsäsongen, trots att en match är kvar, den mot BP borta på söndag.

- Vi har gjort det bra, vi har gjort många bra prestationer, vi har blivit bättre och bättre. Det är många tuffa matcher. Det var starkt idag att göra den här prestationen mot ett bra lag. Men när vi har mött BP ska vi så klart summera lite mer.